Auteur

Dick Kleinlugtenbelt heeft tot nu toe drie boeken geschreven. In 2005 verscheen zijn boek 'Mensbeelden en levenskunst', in 2010 verscheen 'Levenskunst' en in 2014 kwam zijn laatste boek, 'De onnavolgbare passie van de regel' uit. In het voorjaar van 2018 verschijnt zijn derde boek over Moderne levenskunsten. Verder schreef hij diverse artikelen over levenskunst, vriendschap, ethiek en moreel beraad.

In 2011 won hij bij de Stichting Psychiatrie en Filosofie de van Helsdingenprijs voor het beste essay over het thema 'Angst'. De titel van het essay is

Mensenbeelden en levenskunst

Mensbeelden_boek.jpg

Levenskunst richt zich op de vormgeving van het eigen leven en dat van anderen. Ze houdt zich bezig met vragen als: hoe kan ik mijn leven leiden? Wat is een verstandige keuze? Hoe geven mensen hun leven gestalte vanuit hun mensbeeld? Welke levenskunst past bij welk mensbeeld? En om wat voor soort kunst gaat het?

In dit boek worden een zevental filosofen besproken: Friedrich Nietzsche, Søren Kierkegaard, Martin Heidegger, Emmanuel Levinas, Michel Foucault, Martha Nussbaum en Jean Baudrillard. Bij elke filosoof komen de volgende onderwerpen aan de orde: de biografie, een relevante oorspronkelijke tekst, het mensbeeld, de levenskunst en een passend gedicht. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met enkele vragen.

Bij Nietzsche gaat het om de mens als het niet vastgestelde dier en de kunst om je eigen ritme te vinden. Bij Martha Nussbaum om de kwetsbare mens en de kunst om het goede te kiezen en bij Kierkegaard om de angst voor de vrijheid en de kunst van de ironie. Levenskunst veronderstelt een bepaald mensbeeld. Het is een mensbeeld dat de basis legt voor mogelijkheden om het eigen leven te leven en keuzes te maken. 

Uitgeverij: DAMON Budel, ISBN:9789055735068

Levenskunst

Levenskunst_boek.jpg

De moderne mens is naarstig op zoek naar nieuwe relatievormen, zowel met zichzelf als met zijn omgeving. Wij ogen als rondvliegende meteoren zonder bindingen. Velen raken de grip op hun druk bezette zelf kwijt. We hebben moeite om betekenisvolle relaties met onszelf en met anderen aan te gaan. Dat is één van de kernproblemen van onze moderne tijd. De levenskunst dankt haar bestaan aan deze situatie. Ze reikt mogelijkheden aan om de zelfrelatie te versterken en waardevolle verbindingen aan te gaan.

Levenskunst is de zorg voor een beheerste en bevriende relatie met onszelf en met anderen. Welke omgang met het zelf en de ander stimuleert de levenskunst? Wat is het zelf? Welke levenskunsten of oefeningen zijn bruikbaar? Welke ethische arbeid wordt in zo'n oefening verricht? Wat is vriendschap? Deze vragen worden in het middendeel van dit boek beantwoord met Socrates, Aristoteles, de Romeinse Stoa, Augustinus en de Montaigne. Het inleidende deel behandelt de filosofie en bouwstenen van de hedendaagse levenskunst. Het slotdeel gaat over levenskunstethiek en een herwaardering van het centrale thema van dit boek: vriendschap.

Het boek is een lees- en leerboek, bedoeld voor iedereen met belangstelling voor levenskunst en vriendschap, voor docenten en studenten, studie- en cursusgroepen, filosofen en andere geïnteresseerden.

Uitgeverij: DAMON Budel, ISBN:9789055739868

De onnavolgbare passie van de regel

De_onnavolgbare_passie_van_de_regel.jpg

De wereld denkt ons, maar wij zijn het die dat denken... Het denken is in feite een duale vorm, het is niet de vorm van een individueel subject, het denken wordt gedeeld tussen de wereld en ons: we kunnen de wereld niet denken, in zekere zin denkt ze ons.'

Passwords, toegangscodes tot de realiteit, van Baudrillard en onderwerpen van de auteur, zijn uitgangspunt voor de selectie uit de Cool Memories. De annotaties zijn als zelfstandige fragmenten, als een doorheendenken te lezen en leveren frisse gedachten in overspannen tijden. Je moet ze bij de hand hebben.

'Er is geen andere wereld. We zitten er in. Dit is de andere wereld.' 'De meest perfecte synthese van theorie en praktijk is het verdwijnen van het denken in het verloop van de wereld zelf.' 'Alle situaties worden geïnspireerd door een object, een fragment, een actuele obsessie, nooit door een idee.' 'Het gebrek aan onderscheid tussen het reële en het virtuele is de obsessie van onze tijd.' 'De mens heeft geen definitie, alleen het idee van de mens heeft er een.'

Uitgeverij: Duizend & Een, ISBN:9789071346439
Terug naar overzicht

Voor meer informatie neem gerust vrijblijvend contact met mij op

Klik hier